Päivystys
Teemme päivystyskäyntejä mahdollisuuksien mukaan Päijät- Hämeen ja Uudenmaan alueella.
Kiireellisisä tapauksia ovat mm. voimakkaat ontumat, ähkyt, äkilliset silmäsairaudet, kaviokuume, tietynlaiset haavat ja lannehalvaus.
Voimakkaat ontumat
Voimakkaan ontuman syynä voi parhaimmassa tapauksessa olla erittäin kivulias kaviopaise, mutta mahdollisen murtumaepäilyn vuoksi tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli kaviopaise on kovin syvällä kaviossa, olisi jalka syytä puuduttaa eläinlääkärin toimesta, jotta paise saadaan avattua perusteellisesti ja ehkäistään sen uusiutuminen.
Jos raajassa on potkujälkiä, turvotusta ja hevosella on lämpöä/kuumetta, on tilanne yleensä vakavampi. Kuume, voimakas ontuma ja mahdolliset pienetkin haavat nivelen tai jännetupen alueella vaativat nopeaa tutkimusta ja hoitoa mahdollisen jännetuppi- tai nivelinfektion vuoksi.
Ähkyt
Ähkyoireet ovat lievimmillään syömättömyyttä, apaattisuutta ja epätavallisen paljon makoilua. Oireet voivat vaihdella kuopimisesta ja kylkien katselusta hyvinkin voimakkaisiin kipukohtauksiin, jolloin hevonen voi hikoilla, heittäytyä maahan ja piehtaroida.
Ähkyä epäillessä kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian, jotta ähkyyn saadaan aikaisessa vaiheessa oikea hoito ja näin hevosen parantuminen on nopeampaa. Leikkaushoitoa vaativien ähkyjen diagnosointi ja nopeasti sairaalaan lähettäminen parantaa hevosen mahdollisuuksia selviytyä sairaudesta.
Silmien vammat
Silmän siristely, vuoto ja silmäluomen voimakas turvotus voivat olla oireita nopeaa hoitoa vaativista silmävammoista, kuten sarveiskalvohaavasta tai vierasesineestä silmässä. Samoin silmän läheisyydessä olevat haavat tulisi hoitaa nopeasti.
Kaviokuume
Kaviokuume on hevosille ja poneille erittäin kivulias sairaus, jolla voiolla pitkittyneenä kohtalokkaat seuraukset kavioluun kääntyessä pahimmillaan kavionpohjan läpi. Kaviokuumeen oireet saattavat alkuun olla lievät. Hevosen yleisolemus on vaisumpi, liikkuminen haluttomampaa ja jäykempää kuin normaalisti.
Edellä mainitut oireet saattavat olla havaittu jo muutamia viikkoja ennen voimakkaampia oireita, joita ovat selkeä etuosan jäykkyys ja haluttomuus liikkua. Jalkojen digitaalipulssit ovat koholla ja selän ja takaosan lihakset ovat jännittyneet hevosen varatessa painoa enemmän takaosalle. Lihasten kovuuden vuoksi monet epäilevät hevosella olevan lannehalvaus.
Oikea diagnoosi ja hoito tulisi saada jo ensimmäisten oireiden esiintyessä, jotta sairaus ei etene ja paraneminen nopeutuu ja näin lopputulos on parempi.
Lannehalvaus
Lannehalvaus on lievimmillään yleistä jäykkyyttä ja pahemmissa tapauksissa hevonen ei pysty liikkumaan. Takaosan ja selän lihaset ovat kovat.
Virtsa voi olla tummaa. Hevosta ei tule liikuttaa ja se vaatii nopeasti eläinlääkärin hoitoa.