Ontumatutkimus
Ontumatutkimus
Ontumatutkimuksessa etsimme syytä joko ihan selvään ontumaan tai hevosen huonoon ratsastettavuuteen ja suorittamiseen. Hevonen voi olla kipeytynyt jo pidemmän aikaa ja oireet tulevat esiin vähitellen esimerkiksi haluttomuutena, jäykkyytenä, ja vinoutena. Hevosen ratsastettavuus on voinut huonontua, sen käytös on saattanut muuttua eikä se suoriudu enää siltä vaaditusta tehtävistä.
Oireisiin olisi hyvä kiinnittää ajoissa huomiota ja hakeutua ontumatutkimukseen, jotta vaiva saataisiin diagnostisoitua ja hoidettua ennen tilanteen pahenemista. Tällöin selvitään useimmiten myös vähemmillä hoidoilla ja lopputulos on parempi.
Ontumatutkimuksessa katsomme hevosen aina kokonaisuutena. Eli tutkimme raajojen lisäksi myös kaula- ja selkärangan sekä SI-nivelten osuuden vaivoihin.
Tutkimme hevosen kliinisesti, katsomme sen liikkeessä suoralla ja ympyrällä, sekä tarvittaessa ratsastettuna. Toisinaan voimme kokeilla hevosta itse ratsain.
Palpoinnin lisäksi tutkimme nivelien kipua taivutuskokeella ja rangan tutkimuksessa hyödynnämme kiropraktista osaamistamme.
Hevosen ontumatutkimuksessa käytetään usein hermo- ja nivelpuudutuksia, jotta ontuman aiheuttama kohta saadaan varmemmin paikallistettua.
Lisätutkimuksina käytetään röntgenkuvausta ja/tai ultraäänitutkimusta tapauksesta riippuen.
Tutkimuksen jälkeen suunnittelemme hevoselle yksilöllisen hoidon ja kuntoutuksen.
Ontumatutkimukseen on hyvä ottaa mukaan suitset ja satula. Röntgenkuvauksessa kiinnipitäjän tulee olla yli 18 vuotias, ei raskaana oleva henkilö.